Hvorfor købe rå kaffebønner?
Rå kaffebønner kan give dig mulighed for selv at riste din kaffe i ovnen derhjemme. Hvis du er kaffeelsker og du simpelthen elsker selve processen i at brygge kaffe på forskelligvis og få forskellige smage frem, så skal du helt sikkert prøve at riste din egen kaffe derhjemme. Ved at riste dine egne kaffebønner, så kan du helt selv bestemme hvordan de skal være. Vil du have en let ristning, mellem eller mørk ristet bønne eller skal den ristet til det bliver en espresso?
Det kræver lidt træning og måske et par forsøg før du rammer den helt perfekte smag, men det er en sjov proces og kræver en fokuseret forpligtelse når processen går i gang. Desuden, så er holdbarheden på rå kaffebønner en helt del længere end på ristet kaffe. Du kan faktisk have rå kaffebønner liggende derhjemme i flere år, hvor ristet kaffe kun holder i et par uger før smagen er komplet væk.
Sådan rister du rå kaffebønner
For at riste dine egne grønne kaffebønner derhjemme kræver at du først finder nogle lækre kaffebønner af høj kvalitet. Her anbefaler vi selvfølgelig at du vælger blandt vores unikke kaffeblends, som giver dig en 100% arabica kaffe. Du kan med fordel bestille op til 5kg grønne kaffebønner, idet holdbarheden er meget lang.
Når du rister kaffebønner, så vil du på et tispunkt høre et pop, lidt ligesom når du laver popcorn. Det pop bruges til at navigere dig til hvornår du skal stoppe og tage bønner ud, afhængig af hvilken risteprofil du er efter. Jo længere tid du har bønnerne i ovnen desto mere mørk bliver dine bønner. Med alle risteprofiler skal du høre bønnerne poppe 1 gang før du tager dem.
Du rister bønnerne i en forvarmet ovn på 225 grader. dog ikke med varmluft da skallerne fra bønnerne kan flyve rundt. Placer bønnerne ligeligt på din bageplade i er lag, og placer bagepladen i midten af din ovn. Lyt efter bønnernes første pop og beslut dig for hvornår de skal ud. Lige efter første pop vil bønnerne være en let ristning og ikke smage særlig brændt. Hvis du venter med at tage dem ud til andet pop, så er bønnerne meget ristet og vil være espresso. Tag dem ud lige før 2. pop og du vil have en mørk ristning.
Hvorfor ristes kaffebønner?
Når kaffebønner ristes, sker dette for at udvikle bønnernes smag. Smagsstoffer er bundet til olierne i kaffen, og under ristning flyder disse olier ud og giver smag sammen med aromaer, der tilsættes før ristning. Aromaer påvirker naturligvis smagen. Derudover kan ristningsgraden påvirke smagen. Ved stegning får du følgende smagsvarianter:
Lyssteg: Højt syreindhold. Let syrlig smag. Denne ristningsmetode bruges ofte til mærkekaffe. Mellemstegt: mindre surt. En lidt sød smag. Denne metode til ristning bruges ofte i kaffemaskiner eller kolber.
Mørk stegt: sød smag, ofte med chokoladesmag. Denne form for ristning bruges ofte i espressomaskiner.
Den søde del af kaffesmagen opstår, når sukkeret inde i kaffebønnen karamelliserer under ristning. Ved mellemristning karamelliserer sukkeret let, hvilket giver en let sødlig smag. Under mørk ristning karamelliserer næsten alt sukkeret, og denne stegemetode giver ofte den sødeste smag og hints af chokolade.
Hvilke kaffebønner skal du vælge?
Nu hvor du selv kan riste dine egne kaffebønner, så mangler du bare at vælge de rigtige. Her kan du både se på om det er arabica bønner eller robusta og du kan se på om det er økologiske, single-origin eller espresso fokuseret kaffebønner. Du kan ved atcasa få lidt af det hele, hvorfor du kun skal gøre op med dig selv, hvilke bønner du bedst kan lide.
Grønne kaffebønner
Friske Grønne kaffebønner / rå kaffebønner er uristet kaffebønner. Så hvis du undrer dig over hvad grønne kaffebønner er, så bare tænkt det som den berømte frugt bare uden den er blevet behandlet og gjort klar til at blive lavet om til lækker kaffe. Fordele ved at købe kaffe som rå bønner er at holdbarheden i princippet er på ubestemt tid hvis du opbevarer dem korrekt. Det er først når du rister dem at de begynder at miste sin kvalitet.
Når du får dine lækre rå kaffebønner hjem i køkkenet, så skal du huske at opbevare dem luftæt, mørkt og ved en ensartet temperatur, lidt køligt f.eks. omkring 15 grader, men ikke i dit køleskabet, og bestemt ikke i fryseren. De grønne bønner har nemlig et højt vandindhold, og ved frysning vil vandet udvide sig, og bønnerne vil sprænges.
Fordyb dig i udvalget af rå kaffebønner og spring direkte til vores udvalg af Single-origin grønne bønner, økologiske grønne bønner og espresso grønne bønner.